Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/stratoss/public_html/dom-plus.si/wp-includes/wp-db.php on line 1658
Novice – Dom Plus

Intech-les skupaj s 4 partnerji razvija multifunkcijski klimatsko aktivni nosilni ovoj objektov

Intech-les kot vodilna organizacija in koordinator od 1. marca 2019 izvaja projekt DOM+, zasnovan na pametnih stavbah in domu z lesno verigo. Gre za skupek aktivnosti, ki ga izvajamo v konzorciju 5 partnerjev iz gospodarstva in raziskovalnih organizacij. Skupaj bomo razvili in izboljšali kakovost bivalnega okolja s pomočjo naravnih principov, ki temeljijo na najsodobnejših dognanjih ter visokotehnoloških rešitvah. S projektom bomo radikalno spremenili paradigmo ločenosti stavbnih elementov in funkcionalnosti ter pameti.

Z izvedbo aktivnosti v dveh fazah, 1. faza – industrijska raziskava in 2. faza eksperimentalni razvoj, bo v okviru projekta DOM+ pokrito področje pametne stavbe in dom z lesno verigo ter podpodročje napredni nebiogeni gradbeni proizvod. Napovedujemo razvoj globalno inovativnih tehnologij,  stenske in druge s steno oziroma ovojem stavb povezane elemente. Slednji bodo vsebovali konstrukcijsko »naravno« pamet, ki jo bomo v največji možni meri integrirali v delovanje celotnega, s takšnimi stenskimi elementi zasnovanega objekta.

Raziskave in razvoj bomo izvajali v okviru uspešnih, inovativno naravnanih podjetij z eno izmed vodilnih slovenskih raziskovalno-razvojnih institucij (RO), s čimer bomo zagotovili njihovo mednarodno konkurenčnost, objavljivost, funkcionalnost in širok tržni potencial. Razvili bomo tesno in naravno integracijo funkcionalnosti in pameti neposredno v samo zasnovo in materiale stenskih ovojev. Vsi elementi bodo skupaj tvorili celoto najboljšega multifunkcijskega klimatsko aktivnega nosilnega ovoja objektov v Sloveniji doslej ter morda tudi na ravni celotne Evropske unije.

Projekt DOM+, ki bo trajal do decembra 2021, je vreden skoraj 3 milijone evrov, od tega bosta 2 milijona evrov sofinancirala Republika Slovenija (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prek javnega razpisa. S tem želita podpreti projekte konzorcijev, usmerjene k novim izdelkom/storitvam z visoko dodano vrednostjo in izkazanim tržnim potencialom na mednarodni ravni, posledično pa tudi večje konkurenčnosti udeleženih partnerjev v verigah vrednosti.

Poleg INTECH-LES-a, razvojni center, d.o.o., ki je nosilec projekta, v konzorciju sodelujejo še FRAGMAT TIM Tovarna izolacijskega materiala d.o.o., LUMAR INŽENIRING podjetje za inženiring in storitve d.o.o., Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo in KOLEKTOR KOLING Inženiring, instalacije, proizvodnja d.o.o., PE Unec.